U bent hier: Home / Nieuws / 2017 / Artefact 2017: The act of magic

Artefact 2017: The act of magic

artefactArtefact is een thematentoonstelling en festival waarin hedendaagse kunst, actualiteit en maatschappelijke uitdagingen centraal staan. Het is een initiatief van de Provincie Vlaams-Brabant i.s.m. Stad Leuven en wordt ondersteund door de Dienst Cultuur en de Groep Wetenschap & Technologie van KU Leuven in het kader van ‘kunst en wetenschap’.

In 2017 staat Artefact in het teken van magie. Wat betekent magie vandaag? Welke rol speelt het als fenomeen in onze samenleving? Hoe wordt het ingezet als metafoor? En wat hebben hedendaagse kunstenaars hierover te vertellen? Van poëzie tot strategie, van magisch object tot obscure systemen, van onschuldige afleiding tot manipulatie, de kunstenaars in The Act of Magic onderzoeken wat ons vandaag betovert.

artefact_probability
Marjolijn Dijkman, Cultivating Probability, 2015

Laat je in de expo meeslepen door cirkels die eigenlijk vierkant zijn, algoritmes die financiële markten manipuleren, kabbalistische computermachines en lichtsculpturen die de pluraliteit van schijnbaar ondeelbare entiteiten en ervaringen onderzoeken. Voor wie nog meer betovert wil worden zijn er ook nog performances, muziekoptredens, rondleidingen en lezingen.

STUK en KU Leuven zijn structurele partners voor Artefact.
Het werk ‘The Finite State Fantasia’ werd gerealiseerd als een commissieopdracht voor Artefact en is de tweede STUK-KU Leuven coproductie, met steun van STRP. De installatie werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met Tinne Tuytelaars van het KU Leuven Departement Elektrotechniek, Afdeling ESAT - PSI, Beeld- en Spraakverwerking. Daarnaast werkt de universiteit mee aan een boeiend aanbod van lezingen en aan de Rainforest Workshop.

Onder andere KU Leuven professoren Geert Vanpaemel en Thomas Hertog verzorgen avondlezingen over De magie van Professor Gobelijn: over wetenschap in de publieke ruimte en The magic of science, een lezing over de grenzen van het weten en de wetenschap, en de magie van het verleggen van grenzen.

In navolging van zijn lezing geeft Prof. Geert Vanpaemel op drie momenten voor de studenten en deelnemers van Lessen voor de XXIste eeuw een expertenrondleiding doorheen de tentoonstelling Artefact: The Act of Magic. De rondleidingen zullen plaatsvinden op dinsdag 28 feb om 19.30, woensdag 1 maart om 14.00 en donderdag 2 maart om 19.30. Reserveren voor deze rondleiding is verplicht en kan via rondleiding@stuk.be met de vermelding 'rondleiding Prof. Geert Vanpaemel' en het tijdstip van voorkeur.

Artefact en biedt ook nog verschillende andere formules voor rondleidingen aan. Er zijn verschillende gratis rondleidingen op vaste tijdstippen in het Nederland en het Engels,  en specifieke rondleidingen voor groepen en families. Wil je graag een rondleiding op maat voor jouw groep, neem dan zeker contact op met Marlies Verreydt op rondleiding@stuk.be

Op woensdag 22 februari (om 11u) en vrijdag 24 februari (om 12u) kan je deelnemen aan een gratis lunchrondleiding in de tentoonstelling van Artefact. De rondleiding duurt een uur, op vrijdag is er naast een rondleiding in het Nederlands ook een rondleiding in het Engels. Het aantal plaatsen is beperkt, gelieve vooraf in te schrijven.

Tijdens de rondleiding van woensdag 22 februari komen wetenschap en kunst helemaal samen. Karen Verschooren, curator van Artefact, en vicerector Georges Gielen (Groep Wetenschap & Technologie) gidsen je door de tentoonstelling.

Artefact loopt van 21 februari tot 9 maart. Alle informatie is te vinden op http://www.artefact-festival.be.