Master in de nanowetenschappen, nanotechnologie en nano-engineering

Wat is Nanowetenschappen en nanotechnologie?

De manier waarop moleculen en atomen samenhangen op de nanometer schaal bepaalt belangrijke materiaaleigenschappen zoals de elektrische, optische en mechanische eigenschappen. Natuurlijk is het al lang bekend dat de natuur deze samenhang zeer goed tot stand brengt bij het vervaardigen van de gesofisticeerde moleculaire systemen die het leven op aarde mogelijk maken. Nanowetenschappen en Nanotechnologie zijn de wetenschappen die de menselijke controle over die processen op nanoschaal tot doel hebben.

Nanowetenschappen staat voor de studie, de manipulatie en het engineeren van materie, deeltjes of structuren op nanometerschaal (= één miljoenste van een millimeter). Belangrijke eigenschappen zoals elektrische, optische, thermische of mechanische eigenschappen zijn bepaald door de manier waarop moleculen en atomen op een nanometerschaal zich vormen tot grotere structuren. Daarenboven bezitten deze structuren vaak andere eigenschappen op nanometerschaal dan op macroschaal, omdat dan ook kwantumeffecten in rekening gebracht moeten worden.

Nanotechnologie staat voor de toepassing van nanowetenschap als gebruik voor nanomaterialen of nanogrootte componenten in nuttige producten. Nanotechnologie zal ons uiteindelijk toestaan om custom-made materialen en producten te maken met nieuwe en verbeterde eigenschappen, nieuwe nanoelectronische componenten, nieuwe soorten van "slimme" geneesmiddellen en sensoren, en zelfs connecties tussen eletronica en biologische systemen.

Deze nieuw ontstane wetenschappelijke disciplines situeren zich op de rand tussen fysica, chemie, materiaalkunde, micro-electronica, bio-chemie en biotechnologie. Een diepgaand begrip van deze discplines noodzaakt daarom een academische en multidisiplinaire wetenschappenlijke opleiding.

Waarom Nanowetenschappen en Nanotechnologie studeren?

Nanowetenschappen en Nanotechnologie is een nieuwe Master, die een antwoord biedt op de vraag naar multi-disciplinaire wetenschappelijke opleidingen op academisch niveau. Het Master-programma leert de basis van fysica, biologie en chemie op de nanoschaal, en brengt dit verder op punt met cursussen over technologie en toegepaste wetenschappen om de kennis te verzekeren inzake practische implementaties. Dit opleidingsprogrammma zal de wetenschappers en ingenieurs voortbrengen die zullen moeten zorgen voor de nieuwe producten in de snel groeiende economie van nanowetenschappen.

Waarom Nano studeren aan de KU Leuven?

Bij de KU Leuven loopt het programma over de disciplines van de drie deelnemende faculteiten:

 • Faculteit Wetenschappen: Departementen Fysica en Chemie
 • Faculteit Ingenieurswetenschappen: Departementen Elektrotechniek en Materiaalkunde
 • Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen

Het programma aan de KU Leuven is sterk onderzoeksgeörienteerd. De KU Leuven heeft een sterke onderzoekseenheden in de domeinen van nanowetenschappen, nanotechnologie, nanomaterialen, nanoelectronica en bio-nanotechnologie. Het onderzoek in deze domeinen gebeurt aan onderzoeksgroepen van de  drie voornoemde faculteiten aan de KU Leuven.

Daarenboven is er een sterke interactie met de wereldleider wat betreft onderzoek naar nanotechnologie, IMEC, het grootste onafhankelijke onderzoekscentrum in nano-electronica en nanotechnologie van Europa dat zijn hoofdkwartier heeft in Leuven op dezelfde campus als de KU Leuven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een deel van het didactisch team gerelateerd is aan IMEC, wat dan ook zorgt voor een sterke inbreng van nano-electronica. De onderzoeksgroepen aan de KU Leuven en IMEC zijn wereldwijd erkend in dit vakgebied. Tijdens je master thesis, zal je de kans hebben om mee te werken in boeiende onderzoeksprogramma's die lopen in deze instituten.

IMEC heeft onderzoeksprogramma's die zowel academisch en industrieel onderzoek overspannen, en werkt hiervoor dan ook samen met belangrijke industriële partners. Onderzoekstopics als spintronica, nano-elektrische materialen en productiemethoden, bio-nanosystemen, nanofluïdica, nanometrologie, nanofotonica en nanolithografie.

Zowel IMEC als de KU Leuven bieden toegang tot een infrastructuur op wereldniveau voor zowel nanotechnologisch onderzoek en ontwikkeling als de kans om als gegradueerde student je studies voort te zetten met een doctoraat. Deze sterke band tussen opleiding en onderzoek zorgt ervoor dat het Masterprogramma steeds de doorbraken in state-of-the-art onderzoek op de voet volgt.

 

De impact van Nanotechnologie is niet te onderschatten. Dat blijkt ook uit onderstaand filmpje.

 

Hoe werkt Nano?

In de Master in de nanowetenschappen, nanotechnologie en nano-engineering leert men een grondige basis fysica, biologie en chemie op nanometerschaal, aangevuld met lessen over technologie en engineering voor een diepgaand begrip van praktische toepassingen. Bovendien kan je je specialiseren in een bepaald deelgebied van nanowetenschappen, nanotechnologie en nano-engineering. De lessen worden gegeven in het Engels.

De filosofie van de master is gebaseerd op een combinatie van een stevige multi-disciplinaire wetenschappelijke basis met een diepgaande specialisatie op een bepaald deelgebied van de nanowetenschappen, nanotechnologie en nano-engineering.

Diploma

Na het behalen van het diploma verkrijgt men de titel van Master of Science (M.Sc) in de ingenieurswetenschappen (burgerlijk ingenieur).

Master Programma

Meer details van het studieprogramma kan je ontdekken door hier te klikken.

Informatie over de Engelstalige Master kan je hier vinden.

Toelatingsvoorwaarden

Klik hier om te kijken of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor de Master.

Hoe registeren?

Vlaamse studenten kunnen de standaard procedure volgen voor een inschrijving bij de KU Leuven. Studenten afkomstig van buitenlandse universiteiten nemen best een kijkje op deze pagina.

Studenten over Nano

Hoe hebben je voorgangers de master aan de KU Leuven ervaren?

Brochure

Nieuwe brochure binnenkort beschikbaar.

 

 

Nieuwsfeed

 • Vragen over de Master of wil je gewoon in contact blijven met je collega's? Word lid van de facebook groep!

Over Nano

 • Tweejarige master
 • Locatie: Leuven, Belgium
 • 120 ECTS (incl. 24 ECTS thesis)
 • Specialisaties in

     - Nanomaterialen and nanochemie

     - Nanoelektronisch ontwerp

     - Nanodevices and nanofysica

     - Bio-nanotechnologie

 • Taal: Nederlands en Engels

Toelatingsvoorwaarden

Toegelaten zijn Bachelors in

 • Ingenieurswetenschappen (Elektrotechniek, Chemie, Materiaalkunde, en andere)
 • Bio-ingenieurswetenschappen
 • Exacte Wetenschappen (Fysica, Chemie)